måndag 23 december 2013

Tomteverkstaden i Växjö

I morgon är det julafton och vi vet alla att tomten just nu har fullt upp. Det är många klappar som ska delas ut under morgondagen. Nytt för i år är att tomten tar sig fram med tåg. Tåget släpper ut mindre avgaser än Rudolf och hans vänner, även om tomten tidigare valt ett relativt rent transportmedel.

Även i Växjö har nuvarande tomte, Bo Frank, fullt upp, det ska delas ut klappar till både höger och vänster. Växjöpolitik har fått en exklusiv inblick i Växjös egen tomteverkstad, som ligger längst inne i kommunhuset. Det första som slår mig när jag kommer in är aktiviteten, det jobbas överallt.

I det första rummet sitter byggnadsnissarna under ledning av Folkpartiets Nils Fransson. Dessa nissar har ett tufft jobb då detär många pepparkakshus som ska byggas. Just nu bygger de en gångbro över järnvägen, med de har lite problem då priset på socker har skenat i väg. Chefsnissen Fransson har så mycket att göra, så här innan jul, att han inte ens hinner med en pratstund med Växjöpolitik.

Vi går vidare till nästa rum - utvecklingsrummet. Detta är självaste tomtefar, moderaten Bo Franks, egen avdelning. Han visar stolt upp en uppgradering av den framgångsrika nissen Anna Tenje (M), som nästa år kommer ut i en ny valutgåva. Bo Frank är dessutom ivrig att visa upp sina nya utveckling - ungdomsnissen Oliver Rosengren. Ett energiknippe till nisse som förväntas bli en framgångssaga, men som fortfarande behöver lite justeringar - han säger fortfarande Mamie, inte Mamma.

Växjöpolitik går vidare och tittar in i det tredje rummet. Där inne sitter vice tomtefar, centerpartisten Per Schöldberg och läser önskelistor.
- Här är en önskelista från Johanna Martin. Hon önskar sig en plats i kommunfullmäktige efter valet. Har hon skött sig? frågar sig Schöldberg och vänder sig till Borgmästare Nils Posse.
- Ja då, hon har minsann ätit sin spenat var dag, svara Nils Posse samtidigt som han kontrollerar i protokollen.

I det fjärde rummet huserar den kristdemokratiska nissen René Jaramillo. Hans uppgift är se till att tomteverkstadens nissar fungerar som de ska under året. Just nu jobbar han med nisse Lena Johannesson, som inte riktigt fungerat enligt bruksanvisningen. Om Jaramillos justeringar fungerar och hon rättar sig i ledet under året som kommer, är än så länge osäkert.

Vi knallar vidare till det stora verkstadsrummet, även kallat fullmäktigesalen. Här ses nissen Ulf Hedin (M) måla schackbräden och gammelnissen Gunnar Storbjörk (S) dekorerar dockhuvuden. Vid löpandebandet ses miljönissen Cheryl Jones Fur (MP) måla gunghästar likt en perfektionist. Vänsternissen Carin Högstedt har utvecklat en ny teknik för att kasta svansar på gunghästarna, så hon jobbar med det.

Alla verkar ha det väldigt trevligt och trivsamt. Men ett mörkt ryckte sprider sig i lokalerna. Ett rykte som gör gällande att självaste tomtemor, Charlotta Svanberg (S), utsatts för en tomtekupp. Hon kommer nästa år att ersättas av två personer - Åsa Karlsson Björkmarker (S) och Ola Gustafsson (S). Men när Växjöpolitik träffar på Svanberg i grötkokeriet ler hon bara och meddelar att hon glädjeligen lämnar över både grötrecept och kokkärl.
-Det är dags att vända blad och gå vidare, säger hon.

Ja så här ser det ut i tomteverkstaden dagen före dopparedagen. Om du inte får några klappar i år beror det kanske på att Tomten sitter fast i ett tåg, som stannat på grund av signalfel.

I övrigt önskar Växjöpolitik alla sina läsare en riktigt God Jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar