tisdag 7 januari 2014

Regionfullmäktige får 61 ledamöter

Växjöpolitik avslöjade redan i september att det nya regionfullmäktige i det nyinrättade Region Kronoberg, får 61 ledamöter - idag rapporterar Smålandsposten om samma sak. Vilka ledamöterna blir, vet vi först efter valet och partierna arbetar nu för fullt med att ta fram sina listor. Än så länge är det bara Centerpartiet som antagit sin lista och den toppas av Sven Sunesson från Alvesta kommun.

Växjöpolitik har varit i kontakt med flera ledande företrädare för partierna och de flesta anser att starka kommunpolitiker runt om i länet bör få plats i det nya regionfullmäktige. Växjös kommunalråd Bo Frank (M) har tidigare aviserat att han kandiderar till en plats i regionfullmäktige. På den lista som Centerpartiet har antagit är alla de åtta första namnen tunga kommunpolitiker och inte mindre än fyra personer kommunalråd.

Vi kan nog vänta oss att en majoritet av de föreslagna politikerna till regionfullmäktige kommer att vara tunga kommunpolitiker. Politiker som idag är engagerade i Landstinget Kronoberg kommer då att hamna i minoritet detta trots att sjukvårdspolitiken kommer bli den största biten i den framtida regionen. Men i den nya regionstyrelsen blir det nog mer jämnt fördelat mellan de båda blocken där nuvarande landstingspolitiker så som Suzanne Frank (M), Anna Fransson (S), Lennart Värmby (V), Eva Johnsson (KD), Yngve Filipsson (FP) och Sven Sunesson (C) kommer få ledande positioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar