torsdag 9 januari 2014

Vem får förstaplatsen på Alvesta Moderaternas lista?

Inom kort har Moderaterna i Alvesta nomineringsstämma och deras lista till kommunfullmäktige i Alvesta ska spikas. Vid senaste valet toppades listan av Mats Johnsson som också är kommunstyrelsens ordförande i Alvesta. Men Mats Johnsson var inte den moderat som fick flest kryss, han fick se sig slagen av Thomas Johnsson, som idag är ordförande för utbildningsnämnden.

Moderaternas nomineringskommitté offentliggör sitt förslag till kommunlista i dagarna. Enligt vad Växjöpolitik erfar kommer platserna 1 tom 5 på listan att vara onumrerade, medan plats 6 och neråt blir numrerade. Platserna 1-5 kommer att rangordnas efter bokstavsordning. Det innebär att nomineringskommittén inte förslår att Mats Johnsson ska toppa listan. De lägger makten helt i medlemmarnas händer.

Detta kan tolkas på flera sett. Antingen är det vara så att nomineringskommittén vill ha en demokratisk process och därför inte vill rangordna de översta kandidaterna. De har visserligen valt ut topp fem, men medlemmarna på nomineringsstämman får välja ordningen bland dessa, helt utan styrning. Eller så är det så att nomineringskommittén helt enkelt inte kan enas om de första fem namnen och då väljer man detta förfarande.

Enligt vad Växjöpolitik erfar utmanas Mats Johnsson på första platsen på listan av Mikael Johansson. Mikael Johansson är idag gruppledare för Moderaterna i Alvesta kommunfullmäktige. Han är dessutom ordförande för det kommunala bostadsbolaget Allbohus och ersättare i kommunstyrelsen.

Växjöpolitik har talat med flera personer inom Moderaterna som gör gällande att det är dags att byta Mats Johnsson. Det först fram krav på förnyelse och föryngring. Även samarbetet med Alvesta Alternativet lyfts fram, i negativa ordalag och Mats Johnsson hålls som ansvarig för det.

- Den som har flest kompisar på stämman vinner och blir etta på listan. Enkel logik, säger en moderat till Växjöpolitik som vill vara anonym.

Växjöpolitik har varit i kontakt med Mikael Johansson men han vill inte prata om listan förrän förslaget är presenterat för medlemmarna. Inte heller Mats Johnsson vill kommentera men så här sa han i oktober när Växjöpolitik var i kontakt med honom och frågade om han tänkte lämna rollen som kommunalråd:

- Det stämmer inte, mitt mål är att vara kommunstyrelsen ordförande även nästa mandatperiod.

Den 26:e januari har Moderaterna i Alvesta sin nomineringsstämma och listan spikas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar