lördag 1 februari 2014

UPPDATERAD: Lena Johannesson kvar på KD:s listor

Efter en otroligt stormig och turbulent tid samlades idag Kristdemokraterna i Kronobergs län till stämma i IOGT-NTO:s lokaler i Växjö. Partiet skulle anta listor till både riksdagen och till region/landstinget. Therése Viding Jaramillo var föreslagen till att toppa riksdagslistan men då Lena Johannesson placerats på samma lista valde Jaramillo att hoppa av. Även René Jaramillo som är Kd:s starke man i Växjö meddelade att han lämnar alla listor. Fler kristdemokrater följde efter.

Som Växjöpolitik tidigare avslöjat föreslog nomineringskommittén att Sara Skyttedal skulle toppa listan i stället. Sara Skyttedal, som idag är förbundsordförande för KDU, valdes också på stämman och resten av listan antogs enligt det förslag som låg från valberedningen. Lena Johannesson, som varit den stora stötestenen, förblev kvar på listan. Källor, som var på stämman, säger till Växjöpolitik att det egentligen inte var någon strid kring valet av riksdagslista. Enligt källor stod den stora striden kring valet av region/landstingslistan.

Nomineringskommittén hade föreslagit två listor, en för den östra delen av Kronoberg och en för den västra. Lena Johannesson stod med på förslaget för den östra listan, tre från slutet. På stämman var det flera tunga Kristdemokrater som argumenterade för att nomineringskommitténs förslag skulle gå igenom, däribland Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd och ledamot av Kristdemokraternas partistyrelse. Men en grupp ombud från Växjö lanserade en alternativ lista på stämman. De föreslog ett kompromissförslag som gick ut på att Lena Johannesson skulle vara kvar på riksdagslistan men att hon skulle strykas från den östra Landstingslistan. Men enligt uppgift till Växjöpolitik vann nomineringskommitténs förslag till region/landstingslista för östra Kronoberg med röstsiffrorna 18-12 och två blanka valsedlar.

Enligt föreslaget från nomineringskommittén skulle Eva Johnsson toppa både den östa och den västra listan till landstinget. Men stämman bestämde att hon bara toppar den östra. Den västra landstingslistan toppas av Christer Henriksson från Ljungby. Lena Johannesson står på den östra landstingslistan.

Växjöpolitik har nu under eftermiddagen varit i kontakt med flera kristdemokrater i länet och deras kritik är hård.

- När man från ledningens håll pläderade för namn var det tydligt att utmanande av alliansen i allmänhet och Moderaterna i synnerhet var egenskaper som var positiva och värd att lyfta fram. Ny är eländet iallafall slut. Allt är bara pinsamt, säger en kristdemokrat till Växjöpolitik, som vill vara anonym.

En annan kristdemokrat, som Växjöpolitik talat med riktar kritik mot att riksdagslistan saknar personer med utländsk bakgrund.
- Vi har idag antagit en etnisk svensk lista. Bara en person med utländsk bakgrund, sist på riksdagslistan, säger en Kristdemokrat till Växjöpolitik.

René Jaramillo, Kristdemokraternas starke man i Växjö, skriver på Twitter att han skäms över sitt parti. Han har dessutom en längre utläggning om Kristdemokraterna på sin blogg idag. 
Sara Skyttedal, som valts till etta på riksdagslistan, säger till Växjöpolitik att hon vill representera hela länet.

Hur ser du på bråken som varit inom Kristdemokraterna i Kronobergs län?
- Jag har själv inte varit del av dessa och vill representera hela distriktet i riksdagskampanjen. Jag är glad att ha valts med acklamation (dvs enhälligt men 10 ombud reserverade sig skriftligt mot listan, reds. anmärkning) idag, säger Sara Skyttedal till Växjöpolitik.

Hur känns det att ha blivit vald till att toppa riksdagslistan?
- Jag känner ett stort ansvar, men är enormt taggad inför valrörelsen, svarar Sara Skyttedal.

Vilka blir de viktigaste frågorna för dig att driva i valrörelsen?
- Vill driva en politik för starkare familjer, mer lag och ordning, samt verka för en skola där både trygghet och kvalitet är i fokus, svarar Sara Skyttedal till Växjöpolitik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar