torsdag 6 februari 2014

Nytt parti i Tingsryd

I Tingsryds kommunfullmäktige finns idag åtta partier representerade, det är samma partier som finns i riksdagen. Men efter nästa val kan ytterligare ett parti ta plats i församlingen. Sedan förra veckan har det nya partiet Tingsrydsalternativet fått sin partibeteckning registrerad hos Valmyndigheten. För att ett parti ska få sin partibeteckning registrerad och skyddad av Valmyndigheten, måste partiet skicka in uppgifter om stadgar, styrelse och dessutom samla in minst 50 stycken namnunderskrifter.

Tingsrydsalternativet startades 2013 av den f d centerpartisten Björn Hvornum. Han lämnade Centerpartiet och alla sina politiska uppdrag under hösten 2012 då han hade tröttnat på att kommunen satsade för mycket pengar på ishockeylaget TAIF, år efter år. Björn Hvornum hade tidigare engagerat sig mot att mellanstadiet togs bort från skolan i Linneryd och han var med och skapade en förening för en friskola.

- Och nu har jag klagat över att ett nytt avtal med Taif verkar vara på gång och att ishockeyföreningen troligen kräver att få slippa betala hyra för ishallen. Då fick jag veta av andra centerpartister att Taif ska man inte ge sig på!, sa Björn Hvornum till Smålandsposten i november 2012.

Tingsrydsalternativet skriver på sin hemsida att partiets drivs av tre grundpunkter:
  • Sunt Smålänskt bondförnuft ska genomsyra alla politiska beslut som tas i kommunen. 
  • Demokrati, öppenhet och ärlighet ska löpa som en röd tråd genom hela den kommunala verksamheten. 
  • Hela kommunen ska leva. Tingsryds kommun är en landsbygdskommun det är vår fördel, inte vår nackdel. 

- Det ska vara ett parti som är obundet från politiska ideologier uppifrån. Ett parti som visar mera transparens mot medborgarna. Ett parti som är mera öppet och genomskinlig och som redovisar bakgrunden till fattade beslut. Ett parti med större ärlighet, sa Björn Hvornum till Smålandsposten i november 2012.

Björn Hvornum stod på plats 14 på Centerpartiets valsedel vid kommunvalet 2010 i Tingsryd. Fram till att han lämnade partiet 2012 hade han flera politiska uppdrag i kommunen bland annat som ersättare i kommunfullmäktige och han var ersättare i flera nämnder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar