söndag 16 februari 2014

V: Landstinget bör betala för hudoperationer

Patienter som får hudförändringar, så som kraftig rodnader eller blåsor, som kräver operation för att återställa huden, får inte detta betalat av Landstinget Kronoberg. Det räknas då som skönhetsoperationer. Detta vill Vänsterpartiet i Kronoberg ändra på. De båda Vänsterpartisterna Jerker Nilsson, Älmhult, och Lennart Värmby, Växjö, föreslår i en motion, till landstingsfullmäktige idag, att reglera bör ses över och förändras, så att hudsjukdomar räknas som sjukvård, när de tydligt påverkar utseendet.

Motionärerna skriver att enligt en anmälan till Patientnämnden har det framkommit att Landstinget Kronoberg inte bekostar operation av hudsjukdomar, utan patienten själv får betala denna. Kostnaden uppges i anmälan att vara 4 000 kr per behandling. Enligt motionärerna anser Landstinget Kronoberg att denna typ av operationer är att räkna som skönhetsoperationer.

Nilsson och Värmby menar vidare att det är orimligt att en patient ska behöva stå ut med att lida socialt vid stora synliga besvär och få betala kostnaden själv. Därför föreslår de nu att Landstinget Kronoberg ser över reglerna och gör de ändringar som behövs så att dessa patienter kan få sina operationer betalade via den allmänna vården.

1 kommentar:

  1. Det som åsyftas är svårare varianter t ex Rosacea: http://images.staticjw.com/ros/9453/svar-rosacea.jpg

    SvaraRadera