söndag 23 februari 2014

Vem tar över (S)tafettpinnen efter Olesen?

I veckan presenterade Socialdemokraterna i Kronobergs län sitt förslag till ny lista för regionfullmäktige. Tvåa på den listan var Robert Olesen från Alvesta. Olesen är idag kommunpolitiker i Alvesta och han har tidigare varit kommunalråd i kommunen. I samband med att listan presenterades meddelade även Olesen att han stiger ner från toppen av politiken i Alvesta kommun och att han i ställer satsar fullt på den nya Region Kronoberg. Frågan är då om det finns någon naturlig efterträdare inom Socialdemokraterna i Avesta?

I Smålandsposten i går intervjuades socialdemokraten Per Ribacke. Han presenterades som en av de tunga som kan tänkas ta över ledning av partiet. Per Ribacke är också det namn som först kommer på folks läppar när Växjöpolitik har frågat runt. Han har stor politik erfarenhet då han är ledamot av både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Alvesta. När Socialdemokraterna styrde i kommunen, under förra mandatperioden, hade Ribacke även uppdraget som ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

I gårdagens intervju med Ribacke får han frågan om han kan tänka sig att ta över efter Robert Olesen.

Kan du tänka dig att ersätta Robert Olesen när han lämnar Alvestapolitiken för regionpolitiken? 
– Får jag frågan så får jag överväga. Men jag vet inte, valberedningen har lite att jobba med. Vi siktar på att ta kommunstyrelsens ordförandepost efter valet. Det måste ske rekrytering till det, svarar Per Ribacke.

Svaret han ger är antingen ett klassiskt politikersvar, där politikern inte ville ge sken av att hen vill ha ett visst uppdrag, eller så är det helt enkelt så att han kanske inte riktigt vill. Hur som helt är svaret inte helt tydligt. Smålandsposten nämner även i gårdagens artikel att Ribacke kommer vara frånvarande från politiken i Alvesta ett tag framöver. Då han, enligt Växjöpolitiks källor, ska arbeta för LO uppe i Stockholm fram till valet. Har Socialdemokraterna i Alvesta råd med en kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande som är frånvarande under den intensiva fasen av valkampanjen?

Finns det övriga kandidater till att toppa Socialdemokraternas lista i Alvesta? Vid förra valet stod Rose-Marie Larsson två på partiets lista till kommunfullmäktige. Förutom att hon idag är ledamot av kommunfullmäktige är hon även ersättare kommunstyrelsen och ledamot i omsorgsnämnden. Tidigare har hon varit 1:e vice ordförande i omsorgsnämnden. Hon nämns av flera som en tänkbar kandidat. 

Lars-Olof Petersson hade plats tre på Socialdemokraternas kommunlista vid förra valet. Idag är han ledamot av kommunfullmäktige och av kommunstyrelsen och dessutom ledamot av nämnden för samhällsplanering. Tidigare var han även 1:e vice ordförande i nämnden för samhällsplanering. Han nämns också som en kandidat av flera som Växjöpolitik har talat med. Anita Lindstedt (S), som är ordförande för Revisionen i Alvesta kommun, går steget längre och på Facebook utmålar hon Lars-Olof Petersson som blivande kommunalråd i Alvesta.


Socialdemokraterna har dock en joker i leken. Mats Martinsson ger sig in i politiken. Martinsson är idag tf förvaltningschef på förvaltningen för Individ och Familjeomsorg i Alvesta kommun. Han har en lång erfarenhet som tjänsteman i Alvesta kommun bakom sig, inte minst som förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i flera år. Han bekräftar för Växjöpolitik att han blivit nominerad till Socialdemokraternas kommunlista och att han tackat ja till nomineringen.

- Det stämmer att jag blivit nominerad av någon och att jag på ett mycket svenskt sätt sagt att jag inte har något emot det. Vad det sen medför är tack och lov ingen som vet i nuläget, allra minst jag, säger Mats Martinsson till Växjöpolitik.

Socialdemokraterna har årsmöte i Alvesta i mars och då vet vi vem som kommer toppa partiets kommunlista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar