söndag 2 mars 2014

Håkansson (C): Sänk inte studiebidragen

För en dryg vecka sedan meddelade finansminister Anders Borg (M) att Alliansen kommer göra förändringar i studenternas studiestöd. Alliansen föreslår att bidragsdelen, av studiestödet, sänks med 300 kr från 2015 men samtidigt högs lånedelen med 1300 kr. Oppositionen har rasat mot förslaget och i Växjö genomförde bland annat SSU och S-Studenter en protestmanifestation, nu i veckan, mot förändringarna.

Men nu kommer kritik mot förslaget även från Allianspolitiker. Andreas Håkansson, nyvald ordförande för Centerpartiet i Växjö, skriver på sin blogg att han inte håller med Alliansen om att studiebidraget bör sänkas.Jag tror inte att det är rätt väg att gå när man ska låta dessa studenter öka låneskulden ytterligare. Jag har inget emot att man hade ökat lånedelen, utan det är sänkningen av bidrag i samma veva som jag har svårt för. Dock tycker jag inte för den delen att bidraget hade behövts höjas heller.

Andreas Håkansson fortsätter:

Studenter har redan genom sina studier 100% sysselsättning, att studera heltid är en heltidssyssla (i alla fall i teorin, men vår ambition ska såklart vara att öka lärarledd tid så heltidsstudier verkligen är en heltidssyssla). Det får inte bli för mycket jobb vid sidan av studierna, men det är studentens eget ansvar. Vi ska inte tvinga studenter till alternativen jobba mer eller skuldsätta dig mer. I första hand ska studenter plugga till sin utbildning.
Andreas Håkansson är inte bara kritisk mot att Alliansen förslag om sänkt studiebidrag, han är även kritisk mot Alliansens förslag om höjd alkoholskatt. Han tycker att höjd alkoholskatt slår hårt mot studenters redan hårt ansatta ekonomi.

Varför ska vi höja alkoholskatten? Tycker vi verkligen att det är det bästa av världar att svenskar vallfärdar till utlandet och köper alkohol till följd av Sveriges höga priser på bolaget? Nej jag tänkte väl det, gör något åt det istället. Höjt alkoholpris slår ju emot oss stackars studenter och vår ekonomi...

Andreas Håkansson är sedan ett par veckor tillbaka ny ordförande för Centerpartiet i Växjö. Han kandiderar till kommunfullmäktige och står på plats fem på partiets kommunlista. Centerpartiet har idag fem mandat i Växjö kommunfullmäktige så han står på valbar plats. Andreas Håkansson har även politiska uppdrag i Växjö kommun och han är också ordförande för Centerstudenter i Växjö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar