lördag 8 mars 2014

S förbereder sig för maktövertagande

Alla opinionsundersökningar lutar åt att det blir regeringsskifte i Sverige efter valet. I senaste mätningen från Demoskop, som presenterades i Expressen igår, leder det rödgröna blocket med 19,1 procentenheter över Alliansen. I Växjö vet vi inte hur läget i opinionen ser ut men Socialdemokraterna förbereder sig nu på att ta över makten i kommunhuset efter valet. Ett 30-tal socialdemokrater träffas i helgen på Strand i Borgholm för att förbereda sig på ta över kommandot från första dagen.

Växjöpolitik ringde upp Åsa Karlsson Björkmarker, som förväntas bli ny ordförande för kommunstyrelsen om de rödgröna vinner valet, för att fråga om förberedelserna.

Varför träffas ni på Öland idag?
- Vi brukar ha utbildningar med vår fullmäktigegrupp inför varje val. Nu träffas vi med den nya gruppen i fullmäktige. Vi måste förbereda oss på att ta över styret över Växjö från dag ett, säger Åsa Karlsson Björkmarker.

Varför träffas ni reda nu, det är långt till valdagen?
- Snart drar valrörelsen för Europaparlamentsvalet igång och sedan startar den lokala valrörelsen på riktigt. Då har vi inte tid att prata med varandra, då ska vi lägg all vår tid på att prata med våra väljare i Växjö, svarar Åsa Karlsson Björkmarker.

Vad är det ni utbildar er och förbereder er på?
- Vi förbereder oss på att kunna ta över styret direkt efter valet. Bland annat har vi idag lyssnat på och haft samtal med Andreas Schönström (S), som är kommunalråd i Malmö. Han har pratat om Malmö kommissionen och om hur man bygger en stad för alla. Malmö har ju lyckats väldigt bra de senaste åren, men det är egentligen bara halva Malmö som varit framgångsrikt. De jobbar med att med att tänka på hela staden. Det är mycket i det vi kan ta till oss av. Växjö har också haft många framgångsrika år, men det är inte hela Växjö som växer, säger Åsa Karlsson Björkmarker.

Är det någon speciell del av Växjö du tänker på som inte hängt med i utvecklingen?
- Nej inte direkt, men de med de lägsta inkomsterna har inte hängt med de med högre inkomster. Vi vill skapa en stad för alla, där alla känner att de kan hänga med på tåget, svarar Åsa Karlsson Björkmarker.

Ni vill ju regera ihop med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Är de också med i helgen?
- Just denna helgen är det bara vi. Men vi har ett samarbete som hela tiden pågår, inte minst med vårt budgetarbete. Vi kommer, till skillnad från Alliansen, lägga en gemensam budget innan valet, säger Åsa Karlsson Björkmarker.
- Vi har ett gott samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, lägger Åsa Karlsson Björkmarker till.

Många av de socialdemokrater som var med när ni sist hade makten är inte kvar i toppen längre. Ingen av er tre i toppen har suttit med i kommunstyrelsens arbetsutskott i majoritet tidigare, blir det ett problem?
- Jag tycker vi har en bra balans. Vi har ju inte suttit i majoritet på åtta år. Men det är därför vi förbereder oss. Vi måste diskutera hur vi styr Växjö, svarar Åsa Karlsson Björkmarker.

När ni förbereder er på detta sätt och med tanke på opinionsundersökningarna, är det inte risk att ni tar ut segern i förskott?
- Valet är inte vunnit och vi har en tuff valrörelse framför oss där alla måste vara med. Vi kan inte luta oss tillbaka och utan vi måste ha en offensiv utbildning, som den vi har denna helg, säger Åsa Karlsson Björkmarker.
- Sen finns det alltid en risk med goda opinionsundersökningar. Risken finns att både väljare och våra egna tar för givet att valet redan är vunnit, fortsätter Åsa Karlsson Björkmarker.

Om ni vinner och du blir ny ordförande för kommunstyrelsen, vad blir då ert första beslut?
- Det kan jag inte svara på, inte vilket som blir det absolut första. Men men ett av de första blir att införa nattlig barnomsorg i Växjö. Den frågan hoppas jag kommer upp som beslut sex eller sju, avslutar Åsa Karlsson Björkmarker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar