måndag 3 mars 2014

Svenskarnas Parti kandiderar i Alvesta

Svenskarnas parti (SvP) är ett svenskt högerextremt politiskt parti. Partiet bildades under beteckningen Folkfronten, 2008 efter att det öppet nazistiska partiet Nationalsocialistisk front (NSF) lagts ner. NSF bildades i början på 1990-talet i Karlskrona.

Vid valet 2010 kandiderade Svenskarnas Parti, SvP, till fullmäktige i åtta kommuner runt i landet. Inför kommunvalen i år kommer de att ställa upp med vallistor i 30 kommuner. I Kronobergs län kandiderar de i en kommun - Alvesta. Partiet har antagit en valsedel för kommunvalet i Alvesta med ett namn på, Simon Österberg.

Simon Österberg är 27 år och bor i Alvesta. När Växjöpolitik tar kontakt med honom berättar han att han varit aktiv i partiet sedan 2011 och att han tidigare även varit aktiv i Nationaldemokraterna. Han berättar vidare att jobbar som PC-tekniker och att han tidigare har arbetat på Linnéuniversitetet. Han bekräftar också att han kandiderar för partiet i Alvesta.
- Det stämmer att jag kandiderar för Svenskarnas Part till Alvesta kommunfullmäktige, säger Simon Österberg till Växjöpolitik.

Vad är det ni vill uppnå? Dvs vad är det ni vill förändra?
-Det jag ska driva är partiets politik så långt det är möjligt på kommunal nivå vilket konkret är uppsägande av samtliga avtal med migrationsverket samt att inga nya avtal skrivs. Att de inköp som kommunen gör i första hand ska vara lokalproducerade samt att säkerställa att våra äldre får en värdig omsorg, där besparingar allra helst inte ska göras alls, svarar Simon Österberg när Växjöpolitik frågar.

Är ni många aktiva i Alvesta kommun? Er det bara du eller är ni flera?
- Vi har en aktiv lokalgrupp som arbetar i kommunen men medlemsantalet är konfidentiellt, säger Simon Österberg.

Hur stora tror du era chanser är att ni ska bli invalda?
- Jag anser att det finns stort potential för ett nationalistiskt alternativ i Alvesta så möjligheterna att komma in ser jag som goda, svarar Simon Österberg.

Om ni blir invalda i kommunfullmäktige i Alvesta, tror du att ni kommer kunna påverka politiken i Alvesta då?
-Chansen att påverka beror mycket på vilken sakpolitisk fråga som avhandlas men jag tror absolut att Svenskarnas parti kommer påverka politiken i Alvesta, avslutar Simon Österberg. 

Politikerna i Alvesta reagerar med bestörtning
Hur ser de etablerade politikerna på att Svenskarnas Parti nu försöker ta sig in i kommunfullmäktige i Alvesta? Växjöpolitik ringde upp kommunalrådet Mats Johnsson (M) och oppositionsledaren Robert Olesen (S) på söndagskvällen, för att fråga.
- Jag blir helt kall och bestört. Känner mig helt tagen och kunde aldrig drömma om ett sånt parti skulle ställa upp i valet i Alvesta, säger Mats Johnsson (M) till Växjöpolitik.
- Det är jättetråkigt och olyckligt att ett sånt parti fått fäste i Alvesta. Men jag är inte så förvånad, jag har förstått att det fanns personer i kommunen med dessa åsikter, säger Robert Olesen (S) till Växjöpolitik.

- Vi har jobbat för lite med dessa frågor som rör främlingsfientlighet, vi måste jobba mer aktivt med detta framöver. Detta är verkligen olyckligt och tråkigt för Alvesta, fortsätter Robert Olesen.

- Det finns verkligen inget positivt med att Svenskarnas Parti nu finns i Alvesta. Jag hoppas att dessa människor, som är engagerade i Svenskarnas Parti, tar sitt förnuft till fånga och släpper sin ideologi, avslutar Mats Johnsson.

Svenskarnas Parti ställer upp i totalt sex småländska kommuner - Alvesta, Jönköping, Emmaboda, Vaggeryd, Mönsterås och Nässjö. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar